Onze koffies

Arabica bonen

Arabica koffiebonen worden wereldwijd het meest gedronken. Arabica bonen hebben een heerlijke verfijnde geur, een milde en zachte smaak zijn zoeter dan Robusta bonen. Oorspronkelijk komen de Arabica bonen uit de hooglanden van Ethiopië.

De Arabica plant groeit op grote hoogte, gemiddeld op zo’n 1500 meter. De hooggelegen tropische landen in met name Zuid-Amerika hebben de ideale klimaat omstandigheden voor het verbouwen van de Arabica plant. Tegenwoordig zijn Brazilië en Colombia de belangrijkste producenten van de Arabica koffie, maar ook andere ‘evenaarlanden’ zoals Costa Rica, Indonesië, Mexico en Guatemala zijn belangrijke koffieproducerende landen geworden.

Cafeïne

Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de Arabica planten op grote hoogte groeien, worden de planten minder blootgesteld aan dieren en ziekten. Daardoor bevat de Arabica boon minder cafeïne dan de lager groeiende Robusta bonen. Omdat er minder cafeïne in de Arabica koffieboon zit is de smaaksamenstelling diverser.

Single Origin

Bij Blue’s verkopen we met name Single Origin Arabica koffiebonen. Single Origin, koffie van één soort bonen, is koffie die afkomstig is uit één bepaald land, van één bepaalde coöperatie of van één enkele plantage (single estate). Het mooie is, dat elk van deze soorten een heel eigen smaakprofiel met bepaalde aroma’s heeft.

Om een Single Origin zijn specifieke karaktereigenschappen te ontlokken, branden we de bonen minder donker waardoor de verschillende smaken in de boon het best tot zijn recht komen. Zo weerspiegelen de bonen van één soort met hun unieke aromaprofiel het land waar ze vandaan komen. Ethiopische koffie heeft bijvoorbeeld vaak bloemige of fruitige nuances van steenvruchten of bessen, terwijl Zuid-Amerikaanse koffiebonen uit bijvoorbeeld Brazilië of Guatemala eerder nootachtig en zelfs chocoladeachtig smaken.

Blend

Heb je Blue’s eerste eigen blend (melange) al geprobeerd? In 2019 introduceerde Blue’s het pittige Blue’s Black Label. Een combinatie van Brasil Yellow Bourbon, Ethiopia Yirgacheffe en India Monsooned Malabar Aspinwall.